2017-2018 ADLİ YIL AÇILIŞI

Bartın Barosu olarak İlimizde 2017/2018 Adli Yıl Açılış töreni Cumhuriyet Meydaninda Bartın Vali Yrd.Erkan Kalendar ve Meslektaşlarımızın katılımı ile gerçekleştirildi

BARO BAŞKANIMIZIN KONUŞMASI

Hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Adli Yıl açılış münasebetiyle düzenlemiş olduğumuz törene hepiniz hoş geldiniz.

Geçtiğimiz hafta 30 Ağustos Zafer Bayramını tüm ülkede çoşku ile kutladık; Buradan bir kez daha , bağımsızlığımızı, cumhuriyetimizi ve cumhuriyetin temsil ettiği çağdaş değerlerimizi, borçlu olduğumuz Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, silah arkadaşlarını, vatan uğruna al bayrağa sarılmış istisnasız tüm şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyorum.

Yine birarada sevgi, barış, huzur, adalet dolu nice Bayramlara birlikte kavuşmak dileğiyle geçmiş kurban bayramınızı da kutluyorum.

Adalet, mülkün yani devletin temelidir. Yargının kurucu unsuru olan avukatlar, hâkimler ve savcılar bu ülkemizin temel taşları arasındadır.

Ne yazık ki devletin temel taşlarından olan yargının sorunları halen çözülebilmiş değildir.

Adli Yargıya Alternatif uyuşmazlık çözüm yollarından olan arabuluculuk faaliyetinde arabulucu olabilmek için Sadece hukuk fakültesi mezunu olmanın yeterli olmadığı Mesleğinde en az beş yıllık kıdeme sahip olmak şartı ve sonrasında eğitim ve sınavda başarılı olma şartı aranırken;

Hakim Savcı atamalarında hiç bir kıdem şartı aranmamakta; avukatlık ise sınavsız bir şekilde avukatlık stajına başlayıp kolaylıkla avukat olunabilen dünyanın ender ülkelerden biri olma özelliğimizi istikrarlı bir şekilde sürdürmekteyiz.

Sayısı yüzleri geçen ve çığ gibi açılan yetersiz hukuk fakültelerinden yeterli eğitimi almamış hukuk fakültesi mezunları adalet kalitesini düşürmektedir.

20’li yaşlarda tecrübesiz gençlerin hakim savcı yapılması uygulaması sonlandırılmalı; avukatlık mesleğine kabulde sınavda başarılı olma şartı getirilerek en az arabuluculuğa verilen değer kadar adalet hizmet kalitesinin artırılması zorunludur.

CMK kapsamında müdafi ücretlerinin ülkemizdeki yargılama süresi dikkate alındığında çok düşük rakamlarda olduğu açıktır. Bu kapsamda söylemi bir kenara bırakarak Bartın Barosu olarak tarifenin iptali konusunda idari yargıya dava açmış bulunmaktayız. Adli yıl dönem içerisinde savunma makamı lehine karar çıkacağını umuyoruz.

Yine Amasra ya kurulması düşünülen termik santrale ilişkin, Türkiye de eşi benzeri görülmemiş rekor sayıdaki davacı Bartınlı hemşehrilerimiz ve Bartın sevdalıların, açmış olduğu idari yargıdaki davanın keşifi, Mahkemece icra edilmiş olup; bu adli yıl dönem içerisinde de Bartın geleceğine ilişkin Termiksiz yaşam yönünde karar çıkacağına dair inancımız tamdır.

Yeni adli yılda halkımızın adalete güven oranının en üst seviyeye çıkması en büyük arzumuzdur.

Bu duygu ve düşüncelerle Yeni Adli yılda; Hukukun üstünlüğünün, İnsan haklarının, Adil yargılamanın, Demokrasinin, Barışın, Hoşgörünün ve sağduyunun egemen olmasını diliyor, tüm Avukat, Hâkim, Savcı ve Adliye çalışanlarımıza yeni adli yılda Bartın Barosu Yönetim Kurulu Adına ve şahsım adına başarılar diliyorum.

En içten saygılarımla. 05/09/2017

BARTIN BAROSU BAŞKANI