5 NİSAN AVUKATLAR GÜNÜ NEDENİYLE ATATÜRK ANITINA ÇELENK SUNUMU
Tarih: 5.04.2018| Okunma Sayısı: 1377

                   5 NİSAN AVUKATLAR GÜNÜ NEDENİYLE BARO BAŞKANIMIZ AV.ARB.FERHAT PARLATIR'IN KONUŞMASI

         Her yıl olduğu gibi bu yıl da 5 Nisan Avukatlar günü kapsamında Bartın Barosu Yönetim Kurulu olarak düzenlediğimiz tören programına hoş geldiniz; değerli katılımınızdan dolayı öncelikle olarak teşekkürlerimizi sunuyorum ;hepinizi saygı ve sevgi ile selamlıyorum.

         Kurtuluş savaşının sonunda çağdaş hukuk sistemini ülkemize kazandırmak için Büyük Önder Atatürk ve çalışma arkadaşları, Cumhuriyet'in ilk Avukatlık Yasasını, 1924 Anayasası' ndan önce 3 Nisan 1924 gün ve 460 sayılı “Muhamat Yasası” ile düzenlemiş ve  bu yasa ile  savunma hakkına verdikleri önemi ve değeri vurgulamışlardır. Zira bu yasa ile ilk kez yabancıların tekelinde olan avukatlık mesleği kurumsallaşmış ve Türk vatandaşlarının da icra edeceği, yapabileceği bir meslek haline getirilmiştir.

        Cumhuriyetimizi ve Cumhuriyetin temsil ettiği çağdaş değerlerimizi borçlu olduğumuz Gazi Mustafa Kemal Atatürk' ü, silah arkadaşlarını, Türk istiklâlini, Türk Cumhuriyetini, ilelebet, muhafaza ve müdafaası için canlarını hiçe sayarak vatan savunmasında şehit olan tüm kahramanlarımızı buradan bir kez daha saygı ;rahmet ve minnetle anıyoruz.

        Ülkemiz genelinde yasal düzenlemelere rağmen yıllardır süren ve son dönemde de artan öncelikle olarak çözülmesi gereken yargı sorunların en başında yargı sürecinin makul sürede bitirilememesi olarak gözükmektedir.

        Malum olduğu üzere FETÖ terör örgütüne üyeliği, aidiyeti, iltisakı veya bunlarla irtibatı bulunan  hakim ve savcıların   kamu görevlerine son verilmiş bulunmaktadır. Sınav sorularının çalınarak; liyakat kenara bırakılarak torpilin adı referans olarak değiştirilerek ve sistematik olarak FETÖ cülerin hakim savcı olarak atandığı dönemde  ülkemizde adalet ağır yara almıştır. Hiç şüphesiz ki 15 temmuz sonrası yargıda ki temizlik adaletin tesisi konusunda en önemli adımdır. 

Adalet Bakanlığı  yeni hakim ve savcı atamalarına başlamış ise de kadronun çoğunluğu genç ve deneyimsiz olması; staj sürelerini bile doldurmadan hakim savcı ataması yapılması  yıllardır var olan geciken adaletin  daha da uzamasına yol  açmış bulunmaktadır.

        FETÖ terör örgütü üyelerinin yargılamaların devam ettiği bu süreçte tecrübeli ve donanımlı hukukçulara ihtiyaç bulunmaktadır. Bu alçak terör örgütünü  güçlü yargımızın vereceği adil ve doğru kararlar çökertebileceği unutulmamalıdır. Hakim ve savcı atamalarında Hukuk Fakültesini yeni bitiren değil avukatlık mesleğinde belli bir mesleki donanım ve birikimi olan  hukukçular  tercih edilmelidir.

        Hakim Savcı kadrosunun deneyimsiz olduğu; ancak eğitimle çalışarak bu işin üstesinden gelineceğini ifade edilen bir  dönemi yaşamaktayız.Yargı 15 Temmuz öncesinden daha mı kötü ,kesinlikle değil... Ancak net olan bir durum var ki her daim  avukatsız dava takibi; doktorsuz tedavi olabileceğini düşünmeye eşdeğerdir.

        Avukatlar;  hak arama özgürlüğünün, savunma hakkının ve hukuk devletinin en temel güvencesidir. Toplumun bir arada yaşamasını sağlayan en temel değer adalet ise, adaletin temel unsuru da avukat ve avukatlık mesleğidir.

        Montesquieu’nun, “İran Mektupları” isimli eserinin kahramanı olan yargıç şunları söyler: “Avukatlar bizim için canlı kitaplardır. Görevleri bizi, aydınlatmaktır.”

        Adaletin ülkemizde sağlanması için her daim Hayatlarını mesleğine; hukukun üstünlüğüne adamış binlerce avukat; mesleğe başlangıçtaKİ yeminine sadık kalarak, görev başında  hizmetlerini yürütmektedir.

        Avukatlık mesleğinin sorunlarının değerledirildiği ve meslektaşlar arasındaki dayanışmanın sergilendiği özel bir gün olan 5 Nisan Avukatlar gününde bu yılda maalesef Tüm Barolarımızın avukatlarımızın yıllardır dile getirdiği sorunlar çözülebilmiş değildir.

        Yargının temsilcileri olan avukat/savcı/hakim unsurlarında birinde dahi eksiklik ve aksaklık durumunda en yeni en modern Adliye binaları da olsa da adalet hizmeti sağlamak mümkün değildir. 

         Hukukun ve yargının tüm sorunlarının çözülmüş olduğu güzel günlere sağlık,  esenlik ve başarılarla, hep birlikte ulaşabilmek dilekleri ile

        Demokrasinin, İnsan Haklarının ve Hukuk Devletinin;  vatandaşlarımızın en büyük güvencesi olan savunmanın, değerli meslektaşlarımın, Avukatlar Günü’nü kutlar, Saygılarımı sunarım.

 

 

05/04/2018

                       

                        BARTIN BAROSU BAŞKANI

                        Av.FERHAT PARLATIR

20.04.2024
AV. FERHAT PARLATIR
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.