5 NİSAN AVUKATLAR GÜNÜ
Tarih: 5.04.2017| Okunma Sayısı: 2021

Baro Başkanımız Av.Fedhat Parlatır'ın konuşması
 Öncelikli olarak Başta Cumhuriyetimizin kurucusu, Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını ve vatan toprakları uğruna canlarını feda eden tüm Şehitlerimizi rahmet,şükranla anıyoruz.
    Yargının güçlü ve bağımsız olmadığı yerde, adalet bulunamaz; Adaletin olmadığı yerde ne hukuk devleti ne de insanlık bulunamaz; Halkın hak savunucuları olan Avukatlar ise ancak ve ancak hukuk devletinde varolan temsilcilerdir.
    Her Adliyede; her duruşma salonunda yazılı olan "Adalet Mülkün temelidir." sözünün içerisindeki Mülkün kelime anlamı  taşınmaz mal değil  Nizami Mülk hiç değildir;
    Adalet mülkün yani devletin temelidir; savunmayı da  temsil eden avukatlar da adaletin temelidir.
    Hukuk Devletinde önemli bir role sahip olan avukatın görevi, yasanın çizdiği sınırlar içinde sadece vekalet görevini özenle yerine getirmekle sınırlı olmadığı, hem adalete ve hem de hak ve özgürlüklerini savunmakla yükümlü olduğu; yargılamaya tabi kişiler için vazgeçilmez değerde bulunduğu tartışmasızdır. Bu yüzden dir ki avukatlık dünyanın en saygın ve kadim mesleğidir.
    Yargısal süreçte hakim ve savcı gibi sorumluluk ve fonksiyonu olan avukatların, yargılama faaliyeti içindeki yerinin ve öneminin Anayasada “yargı” bölümünde bulunmaması çok büyük bir eksiklik ve yanlışlıktır.
    Barolarımızın ve Türkiye Barolar Birliğinin kamu kurumu nitelikleri olmakla beraber, Anayasamızın 135’inci maddesinde yer alan diğer kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları gibi görülmesi ve Anayasamızda yürütme erki içinde yer alması hatalıdır.
    Bilindiği üzere 16 Nisan Anayasa Değişikliğine ilişkin Halk oylaması yapılacağı gündür; buradan kısaca değinmek isterim ki;            Referandum bir siyasi parti oylaması değildir. Siyasi görüşü ne olursa olsun tüm vatandaşlarımızın oylamaya sunulan anayasa değişikliğine ilişkin  değerlendirmesini; siyasetin hukukunu yürütenlerin söylemleri ile değil; hukukun üstünlüğünü savunan avukatların  hukuki görüşünü dikkate alarak farklı bir pencereden  değerlendirmenin önemine değinmek istiyorum.
    Hukuki danışmanlık eşittir Avukatlık mesleğidir. Teknolojik gelişmeler sayesinde, hukuksal danışmanlık, avukatlarımız tarafından günün her dakikası sunulur hale gelmiştir. Alacağın tahsili gibi ; kiracının tahliyesi gibi konularda; avukatınızdan hukuki danışmanlık hizmeti aldığınız gibi; Anayasa değişiliğine ilişkin hukuksal değerlendirmeyi de avukatınızdan alınabileceğini takdirlerinize sunuyorum.
     Şüphesiz ki avukatlar ve barolar hukukun üstünlüğü tarafında olup; ne Avukatlar iş takipçisi ne de Barolar sevenler, yaşatma, yardımlaşma derneğidir.
    Anayasa Değişikliğine ilişkin halk oylamasında Taktir elbette ki Türk Milletinin olacaktır;  çıkacak sonuç  ne olursa olsun  17 Nisan günü birlikte yaşamaya devam edeceğiz.
    Son olarak belirtmek istediğim diğer bir husus ise; Vatandaşlarımızın her hangi bir hukuksal olayda  mağduriyet durumlarında mağduriyetlerinin giderileceği şeklinde hiç bir reklam, telefon ve SMS’i dikkate almamasını; gelip Savcılığa yada Barolara ihbarda bulunmalarını buradan ayrıca önemle belirtiyorum.
    Son zamanlarda ülkemizde ve bölgemizde ‘aracılık hizmetleri’ ya da ‘hasar takip merkezi’ gibi isimler adı altında şirketler açılmakta, ellerinde çantayla kazadan kazaya  koşanları, hatta taziye ziyaretini fırsata çevirmeye çalışanları  da duyum almış bulunmaktayız.
     Trafik kazasında vefat edenlerin yakınlarına ya da yaralanan kişilere, ‘tazminat hakkınız var, biz takip ederiz, sigorta şirketi size ödeme yapmaz’ şeklinde söylemde bulunanlara, evrak imzalatmaya çalışanlara, çıkar karşılığında avukata iş getirmeye aracılık edenlere itibar etmeyiniz; ihbar ediniz mağdur iken daha fazla mağdur durumuna düşmeyiniz. Mağdurun haklarını avukatlardan başka kimsenin savunamayacağını Avukatlık   Kanunu gereğince bu vazife ve yetkinin sadece avukatlarda olduğunu unutmayınız. Trafik kazası durumunda Aile Hekiminize danışır gibi avukatınıza danışıp  haklarınızı arayınız.
    Hukuk devletinin olmazsa olmazı; yargının temel taşı ve en büyük güvencesi; savunma makamının temsilcisi olan; Tüm meslektaşlarımın  Avukatlar Gününü kutluyor, mesleğin ve yargının tüm sorunlarının çözülmüş olduğu; güzel günlere kavuşmamız dileğiyle ; en içten saygılarımı sunuyorum.

BARTIN BARO BAŞKANI
            AV.FERHAT PARLATIR

Öncelikle olarak Başta Cumhuriyetimizin kurucusu, Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını ve vatan toprakları uğruna canlarını feda eden tüm Şehitlerimizi rahmet,şükranla anıyoruz.

BARTIN BARO BAŞKANI
            AV.FERHAT PARLATIR