Tarih: 13.02.2017| Okunma Sayısı: 3478

     Baromuz ve Türkiye Barolar Birliği ile birlikte düzenlediği “Enerji, Çevre ve Hukuk” konulu panel 11/02/2017 tarihinde Amasra Northdoor Otel’de yapıldı. Halkın yoğun ilgisini çeken panelde 500 kişilik salon tamamen doldu. Panele Bartın Belediye Başkan vekili Hüseyin Fahri Fırıncıoğlu, Bartın Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Halil Balık, MHP İl Başkanı Ercüment Özçelik, CHP Amasra İlçe Başkanı Bora Işıkal’ın yanı sıra birçok sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı. Panelde açılış konuşmasını Bartın Barosu Başkanımız Av. Ferhat Parlatır yaptı; konuşmasında:

         “..Öncelikle Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere bütün şehitlerimizi ve kahramanlarımızı rahmet ve şükranla anıyorum.

              Aramızda Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Çevre ve Kent Hukuku Komisyon Başkanı Av.Ali Arabacı ; Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu üyesi Av. Yurdagül Gündoğan ve yine Türkiye Barolar Birliği Çevre ve Kent Hukuku komisyonu üyeleri olan avukatlar akademisyenler bulunmaktadır.

                  Hepiniz adına kendilerine Amasramıza Bartınmıza Hoşgeldiniz diyorum.

             Panelin düzenlenmesinde emeği geçen başta Türkiye Barolar Birliği ve Bartın Baromuz temsilcilerine; Bartın Belediye Başkanımız Sayın Cemal Akın a ;Bartın Platformuna; akademisyenlere teşekkürlerimizi sunuyorum.

                Düzenlemiş olduğumuz Panele Tüm Bartın Protokolü; sivil toplum kuruluşları ve Bartın Halkı ; baromuzca davet edilmiş olup değerli katılımınızdan dolayı ayrıca sizlere teşekkürlerimizi sunuyorum.

                  Bartın Barosu olarak Bartınımızda bir ilki gerçekleştirerek Türkiye nin çeşitli illerinde görev yapan alanında uzman olan kişileri bir araya getirerek hiçbir siyasi argüman yüklenmeksizin hukuksal ve bilimsel olarak görüş ve fikir alışverişinde bulunulabileceği paneli düzenlemenin haklı gururunu yaşamaktayız.

                Bartınımızın Amasramızın çevresel olarak değerlendirilebilecek en önemli gündem maddesi bilindiği üzere Amasra ya kurulması düşünülen Termik Santraldir.

              Bartın Halkı yıllardır Amasraya kurulması düşünülen Termik Santrale kararlılıkla hayır diyor. Termik santrale karşı olmamakla birlikte Amasra ve Bartın ı yok etmeyin diyor; Karadeniz in hatta Türkiye nin en güzel sahil ve koylarına sahip Bartın a, Karadenizin en büyük adalarına sahip olan ve Fatih Sultan Mehmet in de dünyanın iki gözü dediği çeşmi cihana Amasra ya sahip çıkıyor; Termik Santral kurulması çevresel cinayettir diyor.Hatta Amasra ya ilk kez gören herkes buraya termik santral mi yapılır diyor.

               Türkiye de eşi benzeri görülmemiş rekor sayıda 2000 üzerinde davacı ile Çed kararının iptali için geçtiğimiz aylarda vatandaşlarımız bizlere vekalet vererek vekil sıfatıyla çed kararının iptali için dava açmış bulunmaktayız.

           Yargıya adalete olan inancımız tamdır. Amasra ya termik santral yapılamaz şeklinde karar verilinceye kadar hukuksal mücadeleye devam edeceğiz.

               Bartın Barosu olarak ne iktidar ne muhalefet yanında olmadığımız gibi karşısında da değiliz…”

              Şeklinde belirtti.

          Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi, Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu Başkanı Av. Ali Arabacı da, Komisyon adına yaptığı açıklama şunları söyledi:

"Türkiye'de yürütülen çevre ve ekoloji mücadelesi yaşama mücadelesi haline gelmiştir.Özellikle son 10 yıllık süreçte 80 civarında kömürlü termik santral, 2000'den fazla HES, 3 nükleer santral, 4000 civarında maden işletmesi ruhsatı, Türkiye'nin taşını toprağını, havasını-suyunu zehirleme projeleri olarak hayata geçirilmek istenilmektedir.

Enerji şirketlerinin yaşam alanlarımızı işgali önlenemediği takdirde kömür yakıtlı termik santraller, bilimsel çalışmalarla ortaya konulduğu üzere ormanlarımıza, deniz ortamına, havaya ve toprağa da zarar vermekte, etkileşimde bulunduğu tüm ekosistemleri tahrip etmektedir.Nitekim Yatağan'da, Çukurova'da, Zonguldak'ta, Kahramanmaraş'ta kurulu kömürlü termik santrallerinin neden olduğu yaşam hakkı ihlalleri kamuoyunca bilinmektedir. Batı Karadeniz Zonguldak Çatalağzı Bölgesi de yaşanamaz hale gelmiştir. Her evde bir kanser hastası haberleri duyulmaktadır. Amasra da aynı alandadır ve kurulmasına karar verilen termik santrallerin tehdidi altındadır.Amasra, tarih kültür ve doğa özellikleri ile öne çıkmış, mutlaka korunması ve gelecek kuşaklara hiç değilse bu hali ile bırakılması gereken bir alandır.Burada kurulması planlanan termik santral projesi için birden fazla ÇED süreci işletilmiştir.

Aynı projeye ait lavvuar tesisleri ile ilgili açılan davada, Danıştay 14. Dairesi, entegre termik santral projesinin birden fazla ÇED sürecine tabi tutulmasını hukuka aykırı bulmuştur. Dairenin kararına rağmen, HEMA Termik Santrali Projesi ve HEMA Dolgu ve Rıhtım Projesine ÇED Olumlu kararı verilmiştir.Kömür yakıtlı bu termik santraller, sadece Amasra halkının değil, Batı Karadeniz bölgesinde kurulması planlanan diğer kirletici projelerle birlikte; halkın, dengeli ve sağlıklı bir çevrede yaşama hakkını yok edecektir.Bir bölgede termik santral ve diğer kirletici tesislere izin verilecekse, ÇED sürecine tabi tutulması, projenin çevresel etkilerinin bütüncül olarak değerlendirilmesi, bölgesel veya havza bazında yapılacak planlarla birlikte ele alınması zorunludur.

Oysa Amasra da kurulmak istenen termik santral hakkında ne çevresel etkiler bütüncül değerlendirilmiştir, ne de bölgesel ve havza bazında planlamalar gözetilmiştir.Hukuk bir yana bırakılmış, bir aileye özel izin ile Amasra, büyük bir tehdit ile karşı karşıya bırakılmıştır.TBB Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu ile Bartın Barosu'na bağlı avukat arkadaşlarımız, yaşam hakkını, çevre hakkını, temel hukuk kurallarını ihlal eden uygulamaları, başından beri yakından takip etmekte ve yöre halkıyla birlikte bu mücadele içinde yer almaktadır.

Bundan sonra da bu hukuksuz süreci sonuna kadar takip etmeye, Bartın halkının ve Amasra halkının yanında yer almaya devam edilecektir.”

TBB Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu Üyesi/Zonguldak Barosu üyesi Av. Yakup Okumuşoğlu’nun yönettiği panelde Bartın Baro Başkan Yardımcımız – Bartın Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu Başkanı Av. Engin Uzun “Amasra’da Termik Santral ve Hukuki Süreç”, Araştırmacı Dr. Bengi Akbulut “Termik Santrallerin Görünmeyen Maliyetleri”, Bartın Üniversitesi Ögretim Üyesi – Bartın PlatformuProf. Dr. Erdoğan Atmış “Amasra’da Termiksiz Yasam Mücadelesi ve Gerçekler”, TBB Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu Üyesi Av. Fevzi Özlüer’de “Çevre ve Kent Hukukunda Güncel Durum” başlıkları altında sunumlar gerçekleştirdiler.

Panelin soru ve cevap bölümünden sonra konuşmacılara ve TBB Yönetim Kurulu Üyelerine Bartın Barosu adına Baro Başkanımız Av.Ferhat Parlatır tarafından teşekkür plaketi takdim edildi.

 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

25.04.2024
AV. FERHAT PARLATIR
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.