2016-2017 YILI ADLİ YIL AÇILIŞ TÖRENİ
Tarih: 1.09.2016| Okunma Sayısı: 3187

 
 şahsım ve Bartın Barosu adına saygı ile selamlıyorum. Baromuz adli yıl açılış törenlerini geçmişte olduğu gibi bugünde yarında sürdürmeye devam edecek olup katılımlarınızdan dolayı teşekkürlerimi sunuyorum.
    İki gün önce, 30 Ağustos Zafer Bayramını Tüm yurtta coşkuyla  kutladık; Buradan bir kez daha Vatanımızın birliği ve Milletimizin bağımsızlığı uğruna verilen mücadelenin kazanıldığı bu anlamlı zaferin yıldönümünde, Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Atatürk'ü, silah arkadaşlarını, Kurtuluş Savaşı'nın tüm kahramanlarını, kanlarıyla, canlarıyla bu toprakları vatan yapan Aziz Şehitlerimizi, ebediyete intikal eden Gazilerimizi rahmet, saygı ve minnetle anıyoruz.
     15 Temmuz'da, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin içine sızmış FETÖ adıyla bilinen hain terör örgütü mensuplarının millet egemenliğine karşı işgal girişimi, milletimizin  tek vücut olmasıyla engellenmiştir.Darbe girişiminde şehit olan tüm polis asker ve sivil vatandaşlarımızı burada bir kez daha  rahmetle anıyoruz.
     Türkiye Barolar Birliği ve istisnasız Tüm Barolarımız 15 Temmuz gecesi henüz Ankara ve İstanbul'da çatışmalar devam ederken demokrasiden yana duruşumuzu kamuoyuna ilan ettik.
    15 Temmuz sonrasında ise Baro olarak bu meydanda vatandaşlarımızla birlikte demokrasi nöbetine iştirak ettik; Gazi Meclisimizi, Başkanını ve Sayın Cumhurbaşkanımızı ziyaret ettik; geçmiş olsun dileklerimizi sunduk.
    Devletin içinde bu terör örgütünün hukuk çerçevesinde ve acilen devlet yapısından uzaklaştırılması; Türkiye Cumhuriyetinin ilelebet payidar kalması için; şarttır.
    Devletin tüm birimlerine  sızmış olan  FETÖ  terör örgütünün amacı Türkiye Cumhuriyetinin tüm kurumların ele geçirmek olup ; devlete  ve  kendinden  olmayan  herkese  karşı her türlü  saldırıyı yapmaktan çekinmeyen, terör üyesi mensuplarının  hukuk dışı iş ve eylemlerine son vermek adına atılan ve atılacak tüm adımları  destekliyoruz. Konu vatansa gerisi teferuattır.
     FETÖ  terör örgütü kapsamında yapılan soruşturmalar açılan kamu davaları neticesinde Türk Milleti adına karar verecek olan Yargıçlarımız adil karar vereceklerine dair inancımız tamdır.Yargılama sonucunda Terör örgütü üyesi oldukları belirlenen kişiler  hakettikleri en ağır cezaya mahkum edilmelidir.
 Ancak bu süreçte Hiç bir kişi; makam, basın mensubu kendilerini hâkim veya mahkeme yerine koyup şüphelileri mahkûm etmemeli; Suçluluğu mahkeme kararıyla ispatlanmamış kimseler hükümlü gibi topluma yansıtılmamalı; yargılamalar  hızlı ve adil bir şekilde sonlandırılmalıdır.
    Müdafilik görevi üstlenen avukatlarda, adil yargılanmaya, adalete hizmet ettiklerinden şüpheli ;sanık veya hükümlülerle özdeşleştirilmemesine özen gösterilmelidir. Adil Yargılanma evrensel hukuk kuralı olup bu kuralın avukat olmaksızın sağlanmasına imkan ve olanak yoktur.
    Demokrasinin varlık koşulu ve devamı için hukuku uygulayacak olan yargının bağımsız olması önkoşuldur. Yargı bağımsız olmadığı takdirde demokrasinin varlığından söz edilemez.
    FETÖ üyeliği kapsamında görevden alınan hakim savcı sayısı toplam mevcut baz alındığında;  Millet adına karar veren bağımsız yargının içerisine sızmış FETÖ adına karar veren bir yargının da 15 Temmuz öncesi var olduğunun açık resmidir.
    Evrensel bir kural olmakla birlikte Anayasamızda da yer alan  yargı bağımsızlığı, hukuk devletinin en önemli bir ilkesi olma anlamı taşır. Yargının  yasama ve yürütmeye,  idareye, basına, kamuoyuna ve kişilere karşı bağımsızlığının; hukuk güvenliğinin, yeniden sağlanması için yasal düzenlemelerin ivedilikle gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde 15 Temmuz sürecinde açığa çıktığı gibi bağımsız yargıya;  kendi hukuk uygulayıcısı, kendi yargısını yaratacak, hukuk devletinin parçalanması için çabalayacak yapılanmaların ileride de gerçekleşme tehlikesi ile yeniden karşı karşıya kalınacağı aşikardır.
    Adaletin esasını mahkemelerin vermiş oldukları kararlar oluşturur. Şayet mahkemeler tarafından verilen kararlar hiçbir dış etki altında kalmadan, hâkimin vicdanî kanaatine ve hukuka göre verilmiş ise yargının bağımsızlığından söz edilebilir. Bağımsız yargının olmadığı yerde savunmaya da avukata da gerek yoktur.  
    Çok fazla vaktinizi almadan sözlerimi sonlandırmadan önce de ;
Buradan bir müjdeli haberi de ayrıca sizlerle paylaşmak istiyorum.
    Mensubu olmaktan ve çatısı altında fiilen avukatlık yapmaktan tarifsiz bir gurur duyduğum Türkiye nin en nitelikli Barolarından biri olan  Bartın Barosu kedisine ait hizmet binasına yakın zamanda kavuşacak olup; bu kapsam da Ağustos ayı itibari ile Bartın Baro Başkanlığı adına arsa satın alınmış olup; çok kısa bir zaman içerisinde tamamlanacak olan hizmet binamız  meslektaşlarımıza ve vatandaşlarımıza adliye dışarısında da hizmet vermeye başlayacaktır; şimdiden hayırlı olsun dileklerimizi iletiyorum.
      Yeni adli yılın, ülkemiz için hayırlı olmasını,Hukukun üstünlüğünün, İnsan haklarının, Adil yargılamanın, Demokrasinin, Barışın, Hoşgörünün ve sağduyunun egemen olmasını diliyor, tüm Avukat, Hakim, Savcı meslektaşlarımıza ve  Adliye çalışanlarımıza yeni adli yılda başarılar  diliyor, kan ve gözyaşının olmadığı adalet ve barış dolu bir dünya dileğiyle Bartın Barosu  yönetim kurulu ve şahsım adına sizlere saygılar sunuyorum.        
BARTIN BAROSU BAŞKANI
 Av. FERHAT PARLATIR
 
 
 
 
 

19.04.2024
AV. FERHAT PARLATIR
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.