2019-2020 YILI ADLİ YIL AÇILIŞ TÖRENİ
Tarih: 3.09.2019| Okunma Sayısı: 1669

Baromuzca düzenlenen Adli Yıl Açılış Töreni bu yılda Cumhuriyet Meydanında yoğun katılımla gerçekleştirilmiş olup; Törene Bartın Millitvekili Av.Yılmaz Tunç ve Meslektaşlarımız katıldı. Baro Başkanımız Av.Arb.Ferhat Parlatır Adaleti; hukuk devletini,insan haklarını savunan tüm Avukat Hakim Savcı Adliye Çalışanları ve vatandaşlarımızın yeni adlını yılı kutladı.

Baro Başkanımızın konuşması

Sayın Vekilim

Değerli Meslektaşlarım

         Hepinizi saygı ve sevgi ile selamlıyorum. Başkanlığımızca her yıl olduğu gibi bu yılda düzenlemiş olduğumuz Adli Yıl Açılış Törenini onurlandırmanızdan dolayı sonsuz teşekkürlerimizi sunuyorum.

         Malum olduğu üzere geçtiğimiz hafta 30 Ağustos Zaferimizin 97.yılını kutlamış bulunmaktayız. Buradan bir kez daha Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı; rahmet ve minnetle anıyor; bizlere emanet ettikleri aziz vatan topraklarını sonsuza dek koruyacağımızı yineliyoruz.

         Yine geçtiğimiz ay ani bir rahatsızlık sonucu vefat eden Baromuz meslektaşlarından  Avukat Rıdvan Oktay' a  buradan bir kez daha Allah tan rahmet ; Tüm eş, dost, meslektaşlarımıza ve sevenlerine baş sağlığı diliyoruz.

         Adli Yıl Açılış tören mevzuatı Danıştay töreninde Birlik Başkanımızın konuşması akabinde kaldırılmasından bu yana Bartın Barosu olarak Adli Yıl açılış törenini  kentimizin meydanında, Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk manevi huzurunda, düzenlemekteyiz. Ve Adli Tatil kaldırılmadığı sürece de düzenlemeye devam edeceğiz.

         Bu yıl ilk kez Yargıtay Başkanlığı daveti üzerine  ve dün gerçekleştirilen  Adli Yıl Açılış Törenine Başkanlık düzeyinde  katılım sağlanmıştır.

         Davete icap edip etmeme konusunda Yönetim Kurulumuzca istişare edilerek değerlendirilmiş; Partili Sayın Cumhurbaşkanımızın; yürütme erkinin ev sahibi bulunduğu  Kongre ve Kültür Merkezindeki bir adli yıl açılışı  kuvvetler ayrılığı, yargı bağımsızlığı ve hukukun üstünlüğü ilkesini gölgeleyeceğini düşünerek  basına bildiri şeklinde demeç vermeksizin katılmama kararı alan barolarımızın almış oldukları karar hassasiyetine saygı duymakla birlikte Yıllar sonra Adli Yıl Açılışında Savunma makamı olarak Birlik Başkanımızın yeniden konuşmacı olarak yer alması; Yargı Reformu belgesinin hazırlanmasındaki  etkin çalışmalarından dolayı da katılım sağlanmasının  önemli olduğunu düşündüğümüzden Ankara daki açılışa katılım sağlanmıştır. Adli Yıl açılışına katılıp katılmama hususunda tüm Baroların görüşleri çok önemli ve değerlidir. Ama katılan baroyu katılmayan baroyu ayrıştırmak kimseye fayda sağlamayacağı da aşikardır.

         Bartın Barosu kurulduğu günden bu yana hiçbir zaman siyasi partilerin arka bahçesi olmamış yargının kurucu unsuru olan bağımsız savunma olarak hukukun üstünlüğü tarafında bulunmuştur.

        

         Yakın geçmişten örnek vermek gerekirse Nasıl ki İstanbul Seçimlerinin yenilenmesine ilişkin Yüksek Seçim Kurulu  kararına karşı hukuk adına değerlendirmede bulunmuş isek dünde Barolar Birliği başkanımızın 5 yıl sonra ilk kez adli yıl açılış töreninde konuşmacı olarak yer alması  nedeniyle katılmamızda siyasi bir yön aranmamalıdır.  

         Adalete güvenin son dönemlerde giderek zayıfladığı ülkemizde ‘Adalet, önce devletten gelmelidir. Çünkü hukuk, devletin toplumsal düzenidir. Her yıl adli yıl açılış krizi yerine “kuvvetler ayrılığı” prensibine uygun olarak hukukun üstünlüğünü, insan haklarını korumak adına somut adımların bir an önce atılması gereklidir. Bağımsız Yargı ve Savunma Cumhuriyetimizi ve devletimizi ayakta tutan temellerden birisidir. Bu yüzden açıklanan Yargı Reformu Paketi yeterli olmamakla birlikte  ilk adım olması bakımından son derece önemli olup bir an önce yasal düzenlemelerin hayata geçirilmesi gereklidir. Toplumsal huzurun, refahın  temeli eşitlik, özgürlük ve adalettir.

         Güçlü ve Bağımsız yargı bulunmadığı yerde hukuk devleti ilkesi ancak anayasa metinlerinde yer alır.  Yıllardır hep konuşulan ancak bir türlü çözülemeyen sorunların bir an önce çözülmesi temennisi ile

         Adalete ve hukuka duyulan güvenin artacağı; insan hak ve özgürlüklerinin ihlalinin olmadığı, liyakatın esas alındığı, eğilip bükülmeyen, dik duran, cübbede düğme aramayan,  bağımsız ve sorunsuz bir yargı dileğiyle, tüm hakim savcı avukat meslektaşlarımızın, Adliye Çalışanlarımızın yeni adli yılını kutlar, saygılarımı sunarım.03/09/2019

                                                         Bartın Barosu Başkanı

                                                              Av. FERHAT PARLATIR

 

 

 

 

 

25.04.2024
AV. FERHAT PARLATIR
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.