Tarih: 5.04.2019| Okunma Sayısı: 1782

5 Nisan Avukatlar günü nedeniyle Çelenk Sunum törenine Bartın Millet Vekili Av.Yılmaz TUNÇ, Bartın Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisonu Başkanı Engin ŞAFFAK ile Baromuz Üyeleri katıldılar. Baro Başkanımız Av.Ferhat PARLATIR'ın çelenk sunumunun ardından saygı duruşu ve istiklal karşı günün anlam ve önemini belirten Baro Başkanımızın konuşması;

 

Değerli Meslektaşlarım

..

         Hepinizi sevgi ve saygı ile selamlıyorum;  5 Nisan Avukatlar Gününü kapsamında Baromuzca düzenlemiş olduğumuz tören programına katılımınızdan dolayı teşekkürlerimizi sunuyorum.

         Öncelikli olarak Cumhuriyetimizin kurucusu, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü onun silah arkadaşlarını ve tüm aziz şehitlerimizi minnetle, şükranla ve saygıyla anıyoruz.

         Baro Başkanlığı görevi tarafıma verildiği  ilk günden beri meslek sorunları bir çok platformda dile getirmiş; yaşadığımız sorunlarına ilişkin üzerime düşenlerini çözüm odaklı olarak gidermeye çalışmış bulunmaktayım.

          Bugün mesleki sorunların çözüldüğü bir avukatlar günü olmasını isterdim ancak  Baroların yasal olarak  mesleki  sorunların büyük çoğunluğunu belirtmekten başka çözme yetkisi bulunmamaktadır.

         Mesleki sorunlar yıllardır varolan; her yıl artan; tüm hukukçularca bilinen sorunlardır.  Meclisteki avukat milletvekillerinin bu hususları gözardı etmemeleri gerekmekte olup milletvekilliği geçici olup asıl olan mesleklerine sahip çıkarak acilen yasal düzenlemeleri hayata geçirmelerini diliyoruz. Silahların eşitliği ilkesine riayet edilerek savunmanın da yargıda kurucu unsur olduğu gözetilerek hak ettiği saygınlığa kavuşturulması gerekmektedir.

         Ülkemizde Yargı faaliyetinin en büyük sorunu  ise  davaların makul sürede bitirilememesidir.“gecikmiş adaletten daha ağır adaletsizlik yoktur.” Birçok yasal düzenlemeler yürürlüğe girmiş; teknolojik imkanlar sağlanmış olsa da davalar makul sürelerde bitirilememektedir.Başlıca sebepleri ise;

         -Yetersiz eğitim veren hukuk fakültelerinin varlığı

         -Hakim Savcı ve Avukat mesleğine girişte doğru ve yeterli bir ölçü uygulanmaması;

         -Hakim savcıların çok kısa sürede görev yeri değişikliği; uzmanlaşma bulunmaması,

          -Çok sık Kanunda değişilik yapan kanun  değişiklikleri;

         - Teknik alt yapı sorunları (bina, araç, gereç yetersizlikleri)

         -Mahkemenin istediği konularda bilgi ve belgelerin zamanında diğer kurumlarca yerine getirilmemesi ; bilirkişi raporlarının aylarca beklenilmesi

         Türkiye’de hukuk devleti anlayışının ve etkin bir yargılama faaliyetinin olmazsa olmaz koşulları olarak kabul edilen  makul sürede yargılanma hakkı eksik olması

adaletin etkili şekilde yerine getirilmesine engel olup yargıya olan güveni sarsmaktadır.

         Avukatlar her daim insan haklarının korunması işlerlik kazandırılması; adaletin sağlanması , hukukun üstünlüğünün korunması için  yaşamını mesleğine adamıştır.Hukuk devletinde  Varlık sebebi budur.

         Yargının ve Savunma mesleğinin sorunlarının çözülmüş, Mesleğin hak ettiği saygınlığa kavuşmuş günlerde görüşebilmek dileğiyle Demokrasinin,insan haklarının,hukukun üstünlüğünün,en büyük savunucuları olan avukatlarımızın 5.Nisan Avukatlar günü kutlu olsun.Saygılarımla.

 

26.04.2024
AV. FERHAT PARLATIR
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.