2018-2019 ADLİ YIL AÇILIŞI
Tarih: 3.09.2018| Okunma Sayısı: 1679

• Baromuzca düzenlenen Adli Yıl Açılış Töreni bu yılda Cumhuriyet Meydanında yoğun katılımla gerçekleştirilmiş olup; katılan Avukat Hakim Savcı meslektaşlarımıza Adliye Çalışanlarımıza Baro Başkanımız Av.Arb.Ferhat Parlatır,Adaleti; hukuk devletini,insan haklarını savunan tüm Avukat Hakim Savcı Adliye Çalışanları ve vatandaşlarımızın yeni adlını yılı kutladı.

Baro Başkanımızın konuşması

Değerli meslektaşlarım;

Bartın Barosu olarak düzenlemiş olduğumuz adli yıl açılış törenini onurlandırmanızdan dolayı sizleri saygıyla selamlıyorum.

Öncelikli olarak  vatanımızın birliği ve Milletimizin bağımsızlığı mücadelesinin kazanıldığı, 30 Ağustos zaferinin yıldönümünde, Cumhuriyetimizin kurucusu, Büyük Önderimiz Mustafa Kemal ATATÜRK’ ü, silah arkadaşlarını, Kurtuluş Savaşımızın tüm kahramanlarını, kanlarıyla, canlarıyla bu toprakları vatan yapan Aziz Şehitlerimizi, ve  Gazilerimizi rahmet, saygı ve minnetle anıyoruz.

Adaletin olmadığı yerde kaba kuvvet; iltimas ve namussuzluk baş tacı edilir. Adalet toplumun, devletin temel direğidir. Günümüzde bağımsız yargı sistemi olmayan adaletsiz devlet , avukatsız adaletin varolabilmesi mümkün değildir. Savunma makamı olan  avukatlar yargının kurucu unsuru;   kişi hak ve özgürlüklerin teminatıdır.

Savunma makamı olan avukata; sözlü veya fiziksel olarak gerçekleştirilen her türlü saldırı, tacirmiş gibi bakış açısı, yargının kurucu unsuru olduğunu görmezden gelme ,haklarını hukuka aykırı olarak kısıtlamalar gibi benzer olumsuz yaklaşımlar  aslen bilinmelidir ki savunulan yurttaşın hak ve özgürlüklerine yapılmış  doğrudan bir müdahaledir.

Bağımsız ve güçlü bir savunma makamı olmadığı takdirde Hukuk devletinden; adil yargılamadan  bahsedebilmek mümkün değildir.

Savunma makamı olan avukatlık mesleğinin bugün itibari ile en büyük sorunu hukuk fakültesi sayısının son dönemlerde kontrolsüz artışı ve yeterli eğitim almaksızın mezun olan herkesin herhangi bir sınava girmeden avukat olması  sonucu  mesleğin kalitesine zarar vermesidir.

Ülkemizde herhangi bir sertifika almak için dahi sınavda başarı şartı getirilen düzenlemeler mevcut iken kutsal bir meslek olan avukatlık mesleğine kabulde sınavsız geçiş uygulaması bir an önce sonlandırılarak yargının  kalitesi artırılmalıdır. İş takipçiliği ile avukatlık mesleği kesinlikle karıştırlmamalıdır.Çağdaş Hukuk devletleri avukatlık mesleği öncesi sınav zorunluluğu gerçeğini kavrayıp, yıllar önce kapsamlı bir sınav uygulamasına geçmişlerdir.

Bartın Barosu olarak ve  İstisnasız 79 Baronun dile getirdiği yıllardır çözümü bekleyen  mesleki diğer sorunlarımızın da bir an önce bu adli yılda  çözülmesi temennisinde bulunuyoruz.

Avukatlar olarak mesleki sorunlarımızı çözmeye; çözülmesini talep ve dile getirmeye devam ederken, vatandaşlarımızı ilgilendiren her türlü hukuki sorunun da takipçisi olmaya, insan hak ve özgürlüklerini her ortamda gece gündüz demeksizin savunmaya devam edeceğiz.

İlimiz ölçeğinde ise dışarıdan bakıldığında en önemli sorun olarak Yeni adliye binası ihtiyacının henüz giderilememiş olduğu gözükse de  son dönemler  itibari ile en önemli sorunun ilimize atanan  Hakim ve savcıların  görev sürelerinin kısalığı ve bir çoğunun ilk  veya ikinci görev yerinin ilimiz  olması sonucu zaten  uzun süren yargılama faaliyetlerinin daha da uzamasına yol açmakta  gerek vatandaş, gerekse avukatlar dosyada sürekli hakim değişikliği dolayısıyla yargısal sürecin uzun sürmesinden dolayı mağdur olmaktadırlar.

Malumunuz olduğu üzere ilimizde  3 yılda 4 Başsavcımızın görev yeri değiştirilmiştir. Neredeyse  3 yıl süre ile  Bartın da görev yapan hakim savcımız artık bulunmamaktadır.

“gecikmiş adaletten daha ağır adaletsizlik yoktur"  Yeni adli yılda Bartın Barosu olarak ilimizde yargısal faaliyetlerinin makul sürede tamamlanması için üzerimize düşen yükümlükleri yerine getireceğimize ve sorunun giderilmesi için takipçisi olacağımıza,  en önemli görevimizin bu  olduğunu farkında olduğumuzu belirtmek isteriz.

Yeni adli yılda da Bartın Barosu olarak Evrensel hukuk ilkeleri olan , Adil Yargılanma, Adalete Erişim, Hukuk Güvenliği ve Lekelenmeme haklarına,  hukukun üstünlüğüne, yargı bağımsızlığına, hukuk devletine, insan haklarına ve savunma hakkına sonuna kadar sahip çıkacağız.

Tüm Adliye camiasının yeni adli yılı kutlu ve adil olsun dileklerimle; başarılar  diliyor, beni sabırla dinlediğiniz için sizlere teşekkür, sevgi ve  saygılarımı sunuyorum.03.09.2018

Bartın Baro Başkanı

Av.Arb.Ferhat PARLATIR